Blog

Bij stuwing is de borst gespannen en vol. De huid staat strak en is doorzichtig. Stuwing is pijnlijk en de melkstroom kan in gevaar zijn. De tepels komen vlakker op de borst te liggen. Hierdoor kan de baby de borst moeilijker in de mond nemen wat pijnlijke tepels veroorzaakt.

Kraamweek

Stuwing in de kraamweek betekent dat je melkproductie gaat opstarten! Goed nieuws dus. Meestal is dat rond dag 3 of 4 na de geboorte van je baby.
De kans op vervelende stuwing wordt verminderd door minimaal 8-12 keer per dag aan te leggen in de eerste dagen, met aandacht voor een juiste aanlegtechniek. Als de borsten toch vol en hard worden, kunnen ze zachter gemaakt worden door voor een voeding wat melk uit de borsten te masseren. Warmte voor het voeden kan de melkstroom bevorderen en wordt vaak als prettig ervaren. Koelen na de voeding voelt verzachtend aan en geeft vermindering van de zwelling. Moeders melden vaak dat stuwing minder vervelend is als de borsten na de voeding bedekt worden met gekneusde koolbladeren. Een lichte massage van de borsten helpt voor een betere toeschietreflex. Vaak voeden, minimaal iedere 2-3 uur, laat stuwing meestal binnen 12-24 uur verdwijnen. Als je baby niet (goed) aan de borst gaat, probeer dan bij ieder voedingsmoment te kolven. Heb je verhoging en veel last van stuwing? Slik dan 24 uur ibuprofen (check de bijsluiter).
Als de baby stuwing niet weg kan drinken, kan het afkolven van beide borsten verlichting geven. Meestal is het niet nodig om de borsten helemaal leeg te kolven, je kolft lang genoeg tot het soepeler is. Lymfemassage (strijkende beweging met je handen over je borsten richting sleutelbeen/oksel) kan hierbij ondersteunen.

Na de kraamweek

Na de kraamweek kun je ook stuwing hebben. De oorzaak is anders dan in de eerste week. Stuwing in de kraamweek komt door het opstarten van je melkproductie. Heb je na de kraamweek stuwing, dan komt dat omdat je net wat meer produceert dan je baby op kan drinken of dat je baby een keer wat later om een voeding vraagt.
De meeste vrouwen ervaren dat ze de eerste weken wat in onbalans met hun melkproductie. Vaak ben je na een paar weken goed op elkaar afgestemd.
In principe hoef je niets te doen als je borsten erg vol zijn als het voedingstijd is, na de voeding zullen je borsten weer zachter aanvoelen. Je mag ook altijd voeden op jouw verzoek, als je voelt aan je lichaam dat het tijd is voor een voeding!
Mocht je baby niet makkelijk kunnen aanhappen op een volle borst, dan kun je kort voormasseren zodat je tepel er wat meer uitkomt. Als het alsmaar vol blijft, dan mag je kort kolven na de voeding tot je borsten wat soepeler aanvoelen.

Inregelen

Het inregelen van je melkproductie is een kwestie van vraag en aanbod, waarbij het vaak een paar weken duurt voor je goed op je baby bent afgestemd. Te volle borsten kan nadelig zijn voor je productie en maakt het aanhappen lastiger. Een enkele keer (hand)kolven tot je borsten soepeler zijn kan niet veel kwaad.
Heb je naar aanleiding van dit stukje vragen of heb je hulp nodig bij borstvoeding? Neem dan contact op voor persoonlijk advies van de lactatiekundige.

Stuwing

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?