Coaching/haptonomie

Coaching op haptonomische basis

Coaching is een vertrouwelijk gesprek, in een rustige en ontspannen sfeer. Er is alle ruimte en tijd voor jou en alles wat je bezighoudt. Ik stel vragen en dat helpt je om meer inzicht te verkrijgen in je eigen gedachten en patronen. Daarnaast reik ik hulpmiddelen aan, waarmee jij je eigen wijsheid, kracht en innerlijke rust kunt vinden. Een hulpmiddel kan zijn: thuis iets voor jezelf opschrijven, of oefenen met een andere gedachte en dus een ander gevoel creëren. De gesprekken zijn gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen. Je leert hoe je kunt omgaan met gedachten en emoties. Je leert ook, dat je daar zelf veel invloed op kunt uitoefenen.

Naast lactatiekundige en draagconsulent, ben ik coach en haptonomisch professional. Hierdoor kan ik je nog beter helpen. Haptonomie geeft verdieping in ons contact.

Je lichaam vertelt je hoe het met je gaat. Brok in je keel, gespannen schouders, lood in de schoenen. Naar deze signalen luisteren is een ander verhaal. Soms ga je maar door en negeer je deze signalen die laten weten hoe het werkelijk met je gaat.

Sleutelwoorden bij haptonomie zijn contact en communicatie. Met haptonomie maak je meer contact met jezelf en je gevoelens, ook leer je wat je omgeving met je doet. Je komt meer te weten over jezelf en je gevoelens, over grenzen en groeien. Aanraking en oefeningen kunnen gebruikt worden om hier meer inzicht in te krijgen.

We praten vooral over het hier en nu, over wat jou nu bezighoudt, wat houdt je tegen, wat gaat er goed, en wat niet. Indien nodig spreken we over je verleden, maar dat hoeft vaak niet. Je leeft immers nu!

Afspraak maken en tarief

Voor het maken van een afspraak kun je bellen of mailen. Je kan ook het contactformulier of de Whatsapp button gebruiken.

De kosten voor een coachgesprek zijn 65 euro voor een gesprek van een uur. Is je vraag (borst)voeding gerelateerd, dan kan je vraag onder een lactatiekundig consult vallen en vergoedt je zorgverzekering mogelijk het gesprek.

De coach gesprekken vinden plaats op de praktijk, in bijzondere situaties kunnen we ook bij jou thuis afspreken. Hiervoor vraag ik een extra vergoeding van 25 euro.

Iets werkt niet in je leven

Een coachvraag is een vraag of een probleem waar je in je dagelijks leven last van hebt. Je zou ook kunnen zeggen: iets dat niet werkt in jouw leven. 

Onderstaande lijst is slechts een greep uit alle thema’s die je met mij kunt bespreken. Je kunt bij mij terecht met angst, reëel en irreëel. Rouwverwerking, communicatie, verdriet en emoties. Emoties die niet voor je werken, zoals boosheid of frustratie, kunnen we onderzoeken en je kunt leren hoe je die kunt ombuigen. Je kunt bij mij terecht met onzekerheid, faalangst, prestatiedruk, perfectionisme en stress.

Voorbeelden van coachvragen

      • Ik heb een vervelende ervaring met borstvoeding bij de eerste en wil dat een plekje geven
      • Ik durf op mijn werk niet goed mijn grenzen aan te geven, hoe kan ik dit verbeteren?
      • Ik ben bang voor de bevalling, ik zou wel een keizersnede willen, maar eigenlijk vind ik dat ook geen oplossing
      • Ik ben erg perfectionistisch, ik zou wel wat meer willen ontspannen zonder dat mijn resultaten daaronder lijden
      • Ik heb een huilbaby en vind het lastig om hier mee om te gaan
      • Ik heb last van boze buien en prikkelbaarheid
      • Ik slaap slecht door piekeren
      • Ik kan niet genieten, ook al gaat het nu best goed met mijn zwangerschap
      • Ik heb het idee dat mijn emoties me overkomen en dat ik geen invloed heb op mijn gevoelens
      • Ik heb te maken (gehad) met verlies of sterfte en ik heb daar hulp bij nodig
      • Ik wil graag tips en ondersteuning voor de communicatie die ik heb met mijn partner of kind

      PTSS: traumaverwerking, EMDR en EVA

            Misschien heeft jouw bevalling een zodanig nare herinnering bij je achtergelaten, dat er sprake is van PTSS. Dit staat voor Post Traumatisch Stress Syndroom. We spreken ook wel van een traumatische bevalling. De herinnering aan de geboorte is dan gekoppeld aan negatieve gedachten en emoties. PTTS kenmerkt zich o.a. door de volgende symptomen:

            • Nu je weer zwanger bent, roept de gedachte aan een bevalling angst en onrust op
            • Je droomt over je bevalling en bent schrikachtiger dan normaal
            • Je voelde je tijdens je bevalling machteloos, alleen, angstig, of onzeker
            • Je kijkt met een negatief gevoel terug op je bevalling
            • Je voelt je schuldig over het verloop van je bevalling
            • Je had het gevoel dat jouw leven of dat van de baby in gevaar was en daar heb je nu nog last van

            Ik ben lactatiekundige, coach en bevallingsverwerkingsspecialist. In een gesprek met jou kan ik vaststellen of je in aanmerking kunt komen voor EMDR. Dat is een wetenschappelijk bewezen methode om nare, traumatische herinneringen te verwerken (psychotrauma).
            Reken op 3 gesprekken, inclusief de EMDR-sessie. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Ik heb de opleiding en het certificaat behaald, om deze techniek te kunnen toepassen. Omdat ik geen psycholoog ben, ben ik niet aangesloten bij de Vereniging EMDR-Nederland.

            Naast EMDR kan EVA ook gebruikt worden bij een heftige nare herinnering, Emotionele Visualisatie Affirmatie.

            Door in een gesprek met de vrouw het bevallingsverhaal te ”veranderen”, komen het brein en de rest van het lichaam tot rust. De coach neemt stap voor stap de waargebeurde traumatische bevalling door en noteert in gedachten alle nare momenten. Een paar elementen zijn extra belangrijk, zoals: Was het de goede/ natuurlijke termijn waarop de bevalling plaatsvond? Ging het rustig, in controle en was de sfeer prettig? Wie waren erbij? Waar vond het plaats? Wie pakte de baby aan en werd deze welkom geheten? Was er schade bij moeder zoals een knip of een bloeding? Hoe ging het met de baby en heeft deze op enige manier geleden? Was er huid-op-huid contact?
            Alle nare momenten worden overschreven, ofwel gereset, door de vrouw het ideale verhaal te laten vertellen en de belangrijke elementen rustig en ontspannen te laten verlopen. Terwijl de coach vragen stelt en de vrouw vertelt, creëert zij zelf een nieuwe optimale herinnering, die heel realistisch aanvoelt. De coach vraagt tussendoor steeds naar het gevoel. Dit stimuleert de rechterhersenhelft. Door te vertellen en te praten wordt het taalcentrum geactiveerd en kunnen er woorden aan het gevoel worden gegeven. Het bijzondere aan deze methode is dat de baby hier ook bij betrokken wordt. Immers, de moeder staat in contact met haar baby en als de moeder verandert, verandert de baby mee.
            Reken op 2 gesprekken. Een intakegesprek en een resetgesprek.

            Soms wordt de EVA methode toegepast als afsluiting van een EMDR traject, omdat EVA hierop een waardevolle aanvulling is. EMDR neemt de spanning bij de bestaande beelden weg en EVA installeert nieuwe, prettige beelden. EVA is ook een uitstekende manier om een eerdere bevalling te resetten als je nu meer dan 30 weken zwanger bent, of indien er om medische redenen geen EMDR mag worden toegepast.

            Opleiding en werkervaring

            Zowel in de opleiding tot lactatiekundige als in de opleiding tot draagconsulent is veel aandacht voor coaching en begeleiding van cliënten. Daarnaast heb ik van 2017-2021 op de Academie voor Haptonomie in Doorn achtereenvolgens het basisjaar Haptonomie, opleiding tot haptonomisch professional, Zwangerschap in Contact en twee jaar groepsbegeleiding gevolgd. Verder volgde ik bij Arjenne Hoeksema, verloskundige en coach, Coachend luisteren voor verloskundigen en Trauma resetmethoden Traumatische Baring (KNOV geaccrediteerd) in 2021 en 2022.

                  Meer informatie nodig of heb je vragen?

                  Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
                  Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?