Blog

Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding en lactatie (de productie en het geven van moedermelk). Ze speelt een essentiële rol in het ondersteunen, begeleiden en adviseren van ouders, baby’s en zorgverleners bij borstvoeding.

Belangrijkste taken en functies van een lactatiekundige

  1. Beoordelen van de borstvoedingssituatie: Lactatiekundigen beginnen vaak door de borstvoedingssituatie van de moeder en de baby te beoordelen. Ze kijken naar de aanlegtechniek van de baby, de borstvoedingsposities, en de algemene gezondheid van zowel moeder als baby.
  2. Problemen identificeren en oplossen: Als er problemen zijn met de borstvoeding, zoals pijnlijke tepels, stuwing, onvoldoende melkproductie, of andere complicaties, zal een lactatiekundige de oorzaak proberen te achterhalen en oplossingen bieden. Ze kan advies geven over technieken en methoden om de borstvoeding te verbeteren.
  3. Ondersteuning en aanmoediging: Een lactatiekundige biedt emotionele ondersteuning en aanmoediging aan moeders die borstvoeding geven. Ze begrijpt dat borstvoeding soms uitdagend kan zijn en helt ouders om vertrouwen te krijgen in hun vermogen om borstvoeding en moedermelk te geven.
  4. Educatie en voorlichting: Een lactatiekundige geeft uitgebreide informatie en educatie over borstvoeding, inclusief de voordelen voor zowel moeder als baby, de juiste aanlegtechnieken, het belang van huid-op-huidcontact, en meer. Ze helpt moeders om goed geïnformeerde beslissingen te nemen over borstvoeding.
  5. Individueel zorgplan: Op basis van de specifieke behoeften van de moeder en baby, stelt de lactatiekundige een individueel zorgplan op. Deze plannen kunnen richtlijnen bevatten voor voedingsschema’s, opvolgafspraken, en andere aanbevelingen om de borstvoeding te optimaliseren.
  6. Opvolging en voortdurende ondersteuning: De lactatiekundige blijft vaak in contact met moeders om de voortgang van de borstvoeding op te volgen en eventuele problemen aan te pakken naarmate de baby groeit.
  7. Medische expertise: Lactatiekundigen hebben meestal een uitgebreide kennis van lactatie in combinatie met medische achtergrondinformatie. Dit stelt hen in staat om problemen te identificeren die medische aandacht vereisen en indien nodig door te verwijzen naar zorgverleners.

Kortom

Een lactatiekundige is een deskundige die ouders, baby’s en zorgverleners ondersteunt bij borstvoeding. Ze speelt een cruciale rol in het bevorderen van een succesvolle en gezonde borstvoedingservaring en bieden begeleiding, advies en educatie om moeders te helpen bij het geven van moedermelk aan hun baby’s.

Let er op dat je lactatiekundige International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) gecertificeerd is verplicht en aangesloten bij de NVL.

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?