Blog

Pijn bij voeden

Pijn bij het geven van borstvoeding is iets dat vooral in de beginperiode voorkomt en kan verschillende oorzaken hebben.
Niet goed aanleggen of een niet optimale houding zijn veel voorkomende oorzaken van pijnlijke of beschadigde tepels. Spruw is een andere mogelijke oorzaak van pijn en/of tepelproblemen bij borstvoeding. Een te ruime melkproductie in combinatie met een baby die de tepel afklemt, om de melkstroom te reguleren, kan ook vaatkramp uitlokken. Behandelen van teveel melk en verbeteren van het aanleggen geeft vaak snel verbetering van de klachten. Ook problemen in het nek- of schoudergebied bij de moeder kan pijn bij borstvoeding geven. Behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut kan de pijnklachten aanzienlijk verminderen.
Een baby met een korte tongriem of strakke lipband kan klemmen of op een bijtende manier drinken. 

Vasospasme of vaatkramp

De pijn die moeders voelen bij vasospasme of vaatkramp is heel heftig. Tijdens het voeden kan het meevallen. Als de baby los laat na de voeding is de tepel wit. De tepel kleurt blauw of rood en krijgt daarna de normale kleur. Tijdens deze verkleuring ervaart de moeder extreem veel pijn. Moeders herkennen soms deze verkleuring omdat ze het eerder hebben ervaren aan tenen of vingers of dat het in de familie voorkomt. De verkleuring valt niet altijd op als de borst na de voeding weer bedekt wordt door kleding.
De diagnose wordt gesteld op basis van de verkleuring van de tepels en het uitlokken van een reactie op kou. Na een voeding zijn de tepels wit. Koude lokt het wit worden en de pijn uit. Warmte geeft verlichting. De pijn bij vasospasme kan lijken op de pijn die een moeder ervaart die spruw heeft.

Pijn verminderen

Wat verder kan helpen tegen uitlokken van de vaatkramp en verminderen van de pijnklachten:

  • Optimaliseren van het aanleggen en de voedingshouding
  • Drogen en bedekken van de tepels direct na de voeding
  • Opwarmen van de tepels na de voeding met (warmte geeft snelle verlichting van de pijn) of warmte compressen
  • Nemen van een pijnstiller zoals ibuprofen
  • Slikken van vitamine B6 of nifedipine
  • Stoppen met roken
  • Vermijden cafeïne
  • Vermijden van bepaalde medicatie die vaatkramp als bijwerking heeft
  • Wollen zoogcompreseen zijn warm en zacht wat gevoeligheid vermindert
  • Een andere tip komt uit The Breastfeeding Atlas, fourth edition van Wilson-Clay en Hoover: Sommige vrouwen merken dat ze de vasospasme kunnen stoppen door masseren en samendrukken van de tepelhof richting tepelpunt toe. De bloedstroom en doorbloeding wordt zo actief hersteld waardoor de brandende en pijnlijke sensatie afneemt.

Als je deze klachten herkent en het lukt niet om het op te lossen, neem dan gerust even contact op. Ik kijk graag een keer met je mee, zodat je met minder klachten kunt voeden.

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?