Wat is een melkblaar?
Een melkblaar is een blaasje gevuld met moedermelk, op de tepel(hof). Een of meer tepelopeningen zijn bedekt met een laagje huid. Dit blokkeert de melkkanalen en geeft verschijnselen van een verstopping. Het kan ook zijn dat op de tepel een wit stipje te zien is, dit is waarschijnlijk een verstopping in een melkkanaal. Het is allebei zeer pijnlijk bij het voeden.
De tepel voor een voeding weken met warm water of een watje met olijfolie maakt het velletje of de verstopping zacht, waardoor het blaasje tijdens de voeding open zal gaan. De blaar (laten) doorprikken met een steriele naald is een andere mogelijkheid.
Lanoline of hydrogel pads geven verlichting van de pijn veroorzaakt door het geopende blaartje en bevorderen het genezingsproces. Zorg dat het wondje schoon blijft bijvoorbeeld door het twee keer per dag te wassen met water en milde zeep, meestal zal het snel genezen.
Wat kun je doen?
De oorzaak van een melkblaar is niet altijd even duidelijk, maar meestal ontstaat een blaar door wrijving. Let in ieder geval goed op het aanleggen en voorkom dat de baby aan de borst ‘hangt’. Hierdoor zal het voeden minder gevoelig zijn, kan de baby de borst goed leegdrinken en geneest het wondje het snelst. Eventueel eerst aanleggen aan de minst pijnlijke kant en pas als de melk is toegeschoten de pijnlijke kant geven, zodat deze borst minder belast wordt. De borst waar het blaartje of de verstopping zat kan tijdelijk wat minder melk geven. Dat herstelt vanzelf als het probleem verholpen is, gecombineerd met goed en vaak legen van de borst.
Blaasjes met helder vocht kunnen ontstaan door te hoog vacuum met kolven. Een baby te oppervlakkig aanhapt of met een korte tongriem kan ook blaasjes veroorzaken op te voorkant van je tepels.
Bij vragen of zorgen is het aan te raden om contact te zoeken met je lactatiekundige, zij kan jou begeleiden zodat je klachten snel minder worden.