Blog

Kleur van moedermelk

Moedermelk ziet er heel anders uit dan melk uit een pak. De kleur zegt niets over de kwaliteit van moedermelk. Moedermelk is altijd goed van samenstelling en voedingswaarde.
De eerste melk die je borsten maken wordt colostrum genoemd. Colostrum is geel, soms wit of helder. Deze melk is erg belangrijk voor de baby omdat het zoveel antistoffen bevat en licht verteerbaar is. Het werkt laxerend waardoor je baby zijn eerste ontlasting sneller kwijt kan raken. Dit vermindert de kans op geel zien. Vergeleken met rijpe moedermelk bevat colostrum meer eiwitten en mineralen, minder koolhydraten en vet. De hoeveelheid antistoffen blijft relatief constant gedurende de borstvoedingsperiode, ongeacht de hoeveelheid melk die de moeder maakt.

Samenstelling van moedermelk

Tussen de derde en vijfde dag komt de melkproductie op gang. De borsten kunnen gestuwd zijn door toegenomen doorbloeding en toename van lymfevocht. Colostrum gaat vanaf dan geleidelijk over in rijpe moedermelk en de hoeveelheid melk neemt toe. Rijpe moedermelk bevat net als colostrum alle voedingsstoffen, enzymen, (groei)hormonen en beschermende stoffen aangepast aan de behoefte van je baby. Aan het begin van de voeding ziet melk er vaak waterig en blauwachtig uit. Aan het einde van een voeding is de melk witter van kleur.
Gedurende de gehele periode van borstvoeding blijft de melk zich aanpassen aan de behoeftes van de baby. Heel soms komt het voor dat iets uit de voeding van de moeder de kleur van de melk beïnvloedt. Bijvoorbeeld na het eten van bietjes of het eten van bepaalde zeewieren.
Bij sommige moeders heeft de melk de eerste dagen een bloederige, bruinige of grijsgroene kleur. Dit wordt het rusty pipe syndroom genoemd en is onschuldig. De baby kan deze melk zonder problemen drinken.
Veel vrouwen ervaren verschil in productie tussen hun linker en rechter borst. Dat is heel normaal! De mindere borst schiet vaak ook wat minder makkelijk toe en de baby sneller klaar zijn aan deze kant.

Vergeet voormelk en achtermelk

Verder zijn er niet twee soorten melk (voor- en achtermelk) en er is geen magisch moment dat voormelk verandert in achtermelk. Als de baby aan de borst drinkt, neemt geleidelijk het vetpercentage in de moedermelk toe als de borst minder vol raakt.
Het belangrijkste hierbij is de totale hoeveelheid melk die de baby drinkt, dit is direct gerelateerd aan de gewichtstoename van de baby. Een baby die wat vaker kort drinkt, krijgt net zoveel vetten binnen als een baby die minder vaak en langer aan de borst gaat. De eerste melk is ook niet perse vetarm. Per voeding, per borst en per dag kan het het vetgehalte variëren.
En heeft de baby een keer een groene poepluier? Geen paniek, soms gebeurt dat en meestal betekent het niets.
Maak je je zorgen over je productie of de groei van je baby? Neem dan contact op voor persoonlijk advies!

Moedermelk in moedermelkbewaarzakje

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?