Blog

Vaste voeding introduceren naast borstvoeding

Tot ongeveer een half jaar heeft een baby voldoende aan uitsluitend borstvoeding. Moedermelk voorziet in alle benodigde voedingsstoffen, afweerstoffen en (emotionele) behoeften van je kindje.
Vanaf een half jaar wordt bijvoeding geïntroduceerd op geleide van je baby. Je baby heeft interesse in jouw eten, kan zitten, heeft geen sterke kokhalsreflex meer, probeert voorwerpen te pakken en in zijn mondje te stoppen. Een goed moment voor een eerste kennismaking met vaste voeding!

Van borstvoeding naar vaste voeding op verzoek

Je baby mag net zoveel vast voedsel nemen als hij wil en mag stoppen als hij niet meer wil. In principe krijgt je baby eerst de borst en daarna pas ander eten aangeboden. Ander drinken naast borstvoeding is nog niet nodig. Je baby kan zelf bepalen hoe vaak en hoe lang hij drinkt voor voldoende vochtinname. Vanaf ongeveer een jaar zal vaste voeding een steeds belangrijkere rol gaan spelen en borstvoeding geleidelijk minder belangrijk/frequent worden.
Het introduceren van bijvoeding is een vorm van spenen of afbouwen, als je het zo zou willen noemen. Een schema is hierbij niet nodig. Het gaat vanzelf als je baby mag aangeven wat hij zelf wil en hoe vaak of lang hij kan drinken. Sommige baby’s gaan minder vaak drinken als ze ander eten er bij krijgen, zij slaan dan voeding(en) over. Andere baby’s blijven net zo vaak drinken, maar willen dan minder lang aan de borst drinken.

Steeds meer afweerstoffen en voedingswaarde blijft goed

In periodes van ziekte wil hij vaker aan de borst: de perfecte manier om extra antistoffen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Soms zijn er periodes dat de baby snel afgeleid is, voeden in een rustige omgeving of liggend voeden is dan een goede oplossing. Een baby die steeds verder de wereld gaat onderzoeken heeft veel aan mama’s melk: de concentratie antistoffen gaat omhoog en zal hem beschermen tegen onbekende ziektekiemen. Borstvoeding geven aan een dreumes/peuter zijn voor moeder en kind fantastische rust- en genietmomenten. Het allerbelangrijkste is dat een kind er zo van kan genieten. Voor een peuter die druk bezig is de hele wereld te ontdekken en indrukken te verwerken, is er niets fijners dan af en toe bij zijn moeder aan de borst bij te tanken. Van al die voedingen blijven er steeds minder voedingen over. Soms neemt de moeder hierin de leiding omdat ze graag wat minder vaak wil voeden, soms het kind zelf omdat het zo druk is met de wereld ontdekken of genieten van eten en ander drinken. En zolang moeder en kind het willen, kan het kind aan de borst blijven drinken. Zowel de WHO als Unicef raden aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven, waarvan de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding.

Advies

Het advies wat vaak gegeven wordt om toch met 4 maanden te starten met bijvoeding is onjuist, het is beter om even te wachten tot je baby er ook echt zelf aan toe is. Rond 6 maanden zijn de meeste baby’s wel toe aan vaste voeding. Een mooi moment om eten te introd
Vraag je lactatiekundige om advies voor het introduceren van vaste voeding naast het voeden aan de borst.

Handig en allergievriendelijk voedselintroductieschema

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?