Blog

Interesse in jouw maaltijd

Je baby is toe aan vaste voeding als hij interesse heeft in jouw maaltijd. Hij zal proberen om eten van je bord te ‘pikken’ en kijkt letterlijk het eten uit je mond. Het is belangrijk dat je kindje kan zitten. Hij kan op deze manier actief mee doen met de maaltijd en heeft minder kans op verslikken. Daarnaast moet hij voorwerpen kunnen oppakken en in zijn mondje willen stoppen, dat kan hij rond 6 maanden.
Bij jonge baby’s bevindt zich de kokhalsreflex voor in de mond. Op het moment dat er vaste voeding in zijn mondje wordt gestopt, reageert hij door dit eruit te duwen in plaats van het door te slikken. Een baby is toe aan vaste voeding als hij de voeding makkelijk doorslikt en het kokhalsreflex is afgenomen.
Als een kindje nog niet aan vaste voeding toe is laat hij dit merken door zijn hoofdje af te wenden, niet willen happen van een lepeltje, zijn mondje stijf dichthouden of eten uitspugen.

Baby led weaning of introductie van vaste voeding op vraag van je baby

Niet meer doorslapen, vaker om de borst vragen en een afvlakkende groeicurve rond 4-5 maanden is geen reden om eerder te starten met bijvoeding. Borstvoeding zou de belangrijkste voedingsbron gedurende het eerste levensjaar moeten zijn. Geleidelijk aan neemt de behoefte aan vast voedsel toe en zal de hoeveelheid borstvoeding afnemen. In het tweede levensjaar zal het grootste deel van de voedingsbehoefte worden voorzien door vaste voeding. Ook bij bijvoeding blijft de baby de leiding houden. Als ouder bepaal je uiteindelijk wel wat er op tafel komt: het liefst zo gezond mogelijk. Maar de baby mag zelf bepalen wat hij daarvan op eet en hoeveel hij er van wil eten.
Het beste moment om met de eerste hapjes te beginnen is nadat de grootste honger aan de borst is gestild. Als hij honger heeft zal hij niet in zijn voor iets nieuws. De baby kan op schoot zitten of (met steun) in de kinderstoel. Hij kan wat likken van de vinger van de moeder of van een lepeltje. Maar het aanbieden van een gekookt worteltje of ander stukje groente of zacht fruit kan ook, omdat de baby het dan zelf kan pakken en met zijn mondje verkennen. Het leukste is om als gezin met zijn allen te eten. Gezellig en erg motiverend voor startende etertjes. De nadruk moet in het begin liggen op kennismaken met vast voedsel. Als hij geen interesse meer heeft kan hij weer verder drinken aan de borst.

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?