Blog

Subtiele voedingssignalen

Baby’s geven op verschillende manieren aan of ze willen drinken. Het begint met subtiele signalen. Wanneer jouw reactie daarop uitblijft, zal je baby steeds duidelijker gaan communiceren. Voedingssignalen zijn onder meer: zuigbeweging met de lipjes, sabbelen op vingers/knuistje, maaien met de armpjes, trappelen met de beentjes, handjes naar het gezicht brengen, hoofdje draaien en/of zoeken met het mondje, mondje gaat open als de lipjes worden aangeraakt, zuigen op speen of duim, smakgeluidjes, onrust. Bij al deze signalen kun je je baby direct aanleggen. Probeer bij vroege hongersignalen de borst aan te bieden, ongeveer iedere 1-3 uur. In de eerste dagen komt dat gewoonlijk neer op voeden tijdens ieder wakker moment van je baby.
Sommige baby’s worden in het begin wat lastig wakker en zijn slaperig, dan helpt het om te verschonen voor je gaat voeden.

Huilen is een laat signaal

Huilen is een laat hongersignaal. Als je met voeden wacht tot je baby huilt zal het lastiger zijn om hem aan te leggen. Door het huilen raakt hij bovendien vermoeid, waardoor hij de borst mogelijk minder goed leegt. Als je baby erg slaperig is, kun je hem wekken uit ondiepe slaap, wat je herkent aan oogbewegingen onder de oogleden en bewegingen in de slaap. Als je baby dicht bij je in de buurt is, kun je dit sneller herkennen. Als je baby en jij in dezelfde ruimte verblijven (rooming-in) bevordert dit dan ook het op gang brengen van de borstvoeding. Samen zijn helpt bij het tot stand komen van de ouder-kind binding. Je leert je baby sneller kennen en kan makkelijker ingaan op zijn behoeften door hem op verzoek te voeden.
Wordt je baby hard huilend wakker zonder het laten zien van vroege voedingssignalen? Sommige baby’s doen dat. Eerst even troosten en daarna snel aanleggen. Verschonen doe je halverwege de voeding.

Voeden op verzoek

Je baby voeden als hij het zelf aangeeft, wordt voeden op verzoek genoemd. Betekent dit dat je altijd moet wachten tot je baby aangeeft dat hij honger heeft? Gelukkig niet. Je mag ook voeden op jouw verzoek. Dat betekent dat je je baby alvast een voeding geeft, als het jou uitkomt. Zodat je bijvoorbeeld op tijd bij een afspraak kan zijn. 

Na de eerste maand zijn de voedingssignalen minder duidelijk. Je baby kan op zijn vingers zuigen voor het plezier en om rustig te worden. Eerder betekende dat ‘ik heb honger’. En dan betekent het ‘wat leuk, ik heb mijn handjes ontdekt en ik word hier erg vrolijk van’. Veel ouders kiezen ervoor om een voeding direct voor een slaapje en bij wakker worden te geven.

Vind je het lastig om de signalen van je kindje te lezen? Ik kijk graag een keer met je mee!

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?