Blog

Afbouwen van borstvoeding bij een jonge baby

Als je geen haast hebt met afbouwen van borstvoeding en stoppen, kun je het best rustig aan voedingen verminderen. Een voeding laten vervallen na meerdere dagen tot een week is het beste.
De eerste voeding die vervangen wordt door een fles kunstvoeding, is de voeding die het minst lekker loopt of de voeding waarbij je het gevoel hebt van te weinig melk. Dit is vaak de voeding aan het eind van de middag of begin van de avond.
Gebruik een fles waarbij je baby zijn of haar natuurlijke zuiggedrag kan blijven gebruiken, gebruik een flessenspeen met een langzame flow.
Na een paar dagen tot een week laat je opnieuw een voeding vervallen. Dit is bij voorkeur niet een voeding aansluitend aan de net vervallen voeding, maar op een ander moment van de dag.
Even een voorbeeld:

7.00als laatste afbouwen
10.00als tweede afbouwen
13.00als vierde afbouwen
16.00als eerste afbouwen
19.00als derde afbouwen
22.00als voorlaatste afbouwen

De prettigste voeding kan als laatste worden gestopt. Veel moeders kiezen ervoor om de voeding voor het slapen het laatst te stoppen.
Het is ook een mogelijkheid om borstvoeding een tijdje te combineren met flesvoeding. Zo kan het fijn zijn om de ochtend- en avondvoeding er een poosje in te houden.
Een beetje stuwing is nodig om de melkproductie te remmen. Als je veel stuwing en pijnlijke borsten krijgt, gaat het afbouwen te snel. Het is dan beter om meer tijd nemen met het afbouwen. Je zou ook een deel van de vervallen voeding kunnen kolven en geleidelijk aan steeds minder gaan kolven.
Ineens stoppen met borstvoeding is niet aan te raden. Mocht dit toch nodig zijn, dan kun je afbouwen door middel van afkolven. Per dag worden geleidelijk aan steeds minder kolfsessies gedaan of bij eenzelfde aantal wordt de duur verkort.
Ter ondersteuning van het ineens stoppen met borstvoeding kan saliethee gedronken worden (let op: niet gebruiken bij zwangerschap).
Stoppen met borstvoeding is soms emotioneel. Je sluit een periode af en start met een volgende fase in de ontwikkeling van je kindje. Je hormonenspiegels kunnen wat schommelen. Mocht je nog niet gemenstrueerd hebben, kan dat ineens weer gaan beginnen. Ook voor je kindje kan het wennen zijn. Hij of zij kan het contact en de fijne momenten samen missen.
Vergeet niet om een laatste borstvoedingsmoment vast te leggen op foto of film.

Stoppen met borstvoeding bij een ouder kindje

Stoppen met borstvoeding bij een dreumes of peuter vraagt een andere aanpak dan stoppen bij een kleine baby.
Het introduceren van bijvoeding is een vorm van spenen. Het gaat vanzelf als de baby mag aangeven wat hij zelf wil en hoe vaak of hoe lang hij kan drinken.
Sommige baby’s gaan minder vaak drinken als ze ander eten er bij krijgen, zij slaan dan voeding(en) over. Andere baby’s blijven net zo vaak drinken, maar willen dan minder lang aan de borst drinken.
Andere manieren om het voeden te minderen:

 • Vaste momenten voeden, zoals voor en na het slapen
 • Vaste plek om te voeden, bijvoorbeeld alleen in de stoel in de slaapkamer
 • Afleiden met ander eten of drinken/boekje/naar buiten gaan/spelletje
 • Tijdsduur beperken door te tellen tot 10 (dat kan de ene keer sneller zijn dan de andere keer)
 • ’s Morgens gelijk uit bed in plaats van lekker samen blijven liggen
 • Bordje pap geven voor het slapen gaan en daarna pas de borst
 • De borst voor het slapen gaan eerder geven en daarna lezen, zodat lezen het slaapritueel gaat over nemen (of vul zelf aan met eigen slaapritueel)
 • Partner inschakelen op moeilijke momenten of zelf even niet in de buurt zijn op het voedingsmoment
 • Alleen nog voeden als het kind er zelf nadrukkelijk om vraagt en niet meer zelf aanbieden
 • Vermijden van samen bloot zijn, niet samen in bad of onder de douche, zodat hij niet in de verleiding komt
 • Extra momenten van aandacht overdag en knuffelen. Soms is het extreem vaak vragen om de borst alleen maar vragen om aandacht
 • Met een groter kindje kun je praten over het feit dat jij zelf toe bent aan minder vaak voeden of zelfs stoppen met borstvoeding. Doe dit overdag en op een rustig moment, zodat je op de moeilijke momenten geen discussie hoeft te hebben.

Het is belangrijk om te kijken hoe het kind reageert. Is hij erg verdrietig, dan is enige soepelheid op zijn plaats. Misschien is hij er nog niet aan toe of gaat het te snel voor hem. Vergeet niet om een laatste borstvoedingsmoment vast te leggen op foto of film.

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?