Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, afkolven, te veel melk, overproductie, blokvoeden

Te veel melk

axel_042Regelmatig kom ik in de praktijk moeders tegen die meer melk produceren dan hun baby op dat moment nodig heeft.

Het onrustige gedrag dat de baby vertoont bij te veel melk kan moeders het gevoel geven dat ze juist te weinig melk hebben. De baby huilt veel en vraagt erg vaak om een voeding. Hij is onrustig aan de borst, heeft moeite met de hoeveelheid melk, kan spugen of reflux klachten hebben, huilt veel, heeft overvloedige plas en poepluiers, groeit enorm hard of juist heel weinig. Weinig groeien met onrustig gedrag kan verkeerd geïnterpreteerd worden waarbij juist gedacht wordt aan te weinig melk. Een bijkomend probleem is dat deze baby’s een slechte techniek van drinken aan de borst ontwikkelen.

Daarnaast kunnen deze moeders zelf flinke klachten hebben, zoals overvolle borsten met veel melk lekken tot herhaaldelijke borstontstekingen aan toe. Het klinkt als een luxe probleem, maar borstvoeding kan ernstig belemmerd worden door een teveel aan melk.

Over behandeling van te weinig melk is veel bekend. Een te hoge melkproductie, wat zowel bij moeder als kind voor problemen kan zorgen, is nauwelijks onderzocht ondanks dat het nadelige gevolgen kan hebben voor de borstvoedingsperiode.img 1427 300x200

Moeders krijgen vaak adviezen in de vorm van tijd rekken tussen voedingen of een beetje melk afkolven voor een voeding. Dit lost het probleem niet op en maakt het vaak zelfs erger omdat de moeder met overvolle borsten blijft zitten en de baby meer huilt omdat hij minder voedingen krijgt. Een andere optie is om een borst per voeding te geven wat vaak problemen oplevert bij de overvolle borst die niet gegeven wordt bij de betreffende voeding.

Een voedingshouding kiezen waarbij de baby meer rechtop zit of zelfs tegen de zwaartekracht in drinkt kan hem helpen om beter om te gaan met de melkstroom.

De ideale behandeling is een combinatie van opties: beide borsten zo goed mogelijk leegkolven, beide borsten worden aangeboden bij de eerstvolgende voeding, vervolgens overgaan op blokvoeden waarbij een borst per tijdsblok gegeven wordt. De baby wordt op verzoek gevoed en het kan voor komen dat de baby dezelfde borst meerdere keren binnen het tijdsblok kan krijgen als hij dat wil.
Vraag je lactatiekundige om advies.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2