Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, pijn, tepelkloven, goed aanleggen

Aanlegproblemen

Gevoeligheid van de tepels bij het aanhappen en aanzuigen komt voor in de eerste dagen. Dit is met name aan het begin van de voeding wanneer de baby aanhapt en de borst de mond in trekt. Als de baby zijn techniek verbetert in combinatie met dat je zelf handiger wordt met het aanleggen wordt deze gevoeligheid snel minder.

Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Het is een bakerpraatje dat pijn bij voeden hoort of dat je door de pijn heen moet. Soms hoor je als moeder dat het aanleggen er goed uit ziet. Maar als je tegen de pijn bij een voeding op ziet of naar adem moet happen bij het aanleggen gaat er iets niet goed aan de borst.

Bij een baby die een grote hap neemt aan de borst met de lipjes naar buiten gekruld, komt de tepel ver achter in het mondje. De tong ligt onder de borst net over de onderkaak. Op deze manier heeft de baby het borstweefsel op een veilige manier in de mond en kan hij optimaal de borst legen. Als de tepel voor in het mondje zit of beweegt bij het drinken is dit erg pijnlijk. Door de wrijving en druk kan er schade ontstaan in de vorm van wondjes of kloofjes.

Thijmen bij zijn moeder

Soms ligt de oorzaak niet in de manier waarop de baby de borst in de mond neemt, maar aan de houding van moeder en kind tijdens de voeding. Iedere moeder is uniek in haar vorm en verschijning van borsten en tepels. Wat de ‘ideale’ borstvoedingshouding zou moeten zijn, is niet wat bij iedere moeder past of prettig is. Door te kijken naar hoe de baby het beste bij de borst kan komen en hoe de moeder een fijne houding kan vinden, kunnen problemen worden voorkomen. De ideale houding is voor iedere moeder anders.

Lees meer over goed aanleggen, daarnaast is het belangrijk om de lactatiekundige te raadplegen voordat er verdere problemen ontstaan.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2