Vanuit je intuïtie en door ervaring weet je dat je baby onrustig wordt als hij niet bij je is. Hij voelt zich in zijn eentje niet prettig en huilt meer. Gekoesterd en gedragen worden is, naast (borst)voeding, een van de levensbehoeften van je baby.

Als je denkt aan vroeger tijden is het logisch dat je baby zich laat horen, als hij de nabijheid van zijn moeder niet voelt. In de oertijd was een baby zonder zijn moeder een makkelijke prooi voor roofdieren. Dit is wat je baby genetisch heeft mee gekregen: huilen als hij zich alleen voelt. Hij heeft geen benul van een veilig huis en een bedje dat voldoet aan alle veiligheidseisen. Hij wil maar een ding: het alarmerende gevoel van verlaten zijn moet stoppen. En hij gaat huilen.

Hoe pak je dat praktisch aan? Als je moeder bent geworden, gaat het leven gewoon door. Op afbeeldingen van vroeger zie je moeders die hun baby’s dragen met een hulpmiddel of draagdoek. Dit is van alle tijden. Beelden van kinderen die gedragen worden zijn al te zien op Egyptische afbeeldingen uit de tijd van de farao’s.

Daarnaast heeft je baby een andere reden, die van levensbelang is, om dichtbij je te zijn: hij kan er de moedermelk krijgen die nodig is om te kunnen groeien. Mensenmelk is bedoeld voor frequente voedingen. Hoe dichter hij bij zijn moeder is, hoe makkelijker hij net zo vaak en veel kan drinken als hij maar wil. Daarnaast is borstvoeding zoveel meer dan alleen voeding. Het biedt troost, instant afweer, de broodnodige nabijheid van de moeder, geborgenheid en stimulans van de ontwikkeling van je baby.
Warm blijven is geen probleem, de nabijheid van jouw lichaam maakt dat je baby prima op temperatuur blijft en verbruikt hij zo min mogelijk energie.

Waarom is het zo fijn om ook in onze huidige tijd je baby of kindje te dragen:

Borstvoeding geven en je baby veel bij je dragen zijn een gouden combinatie, waarbij zowel jij als als je baby voordeel hebben.

Bron onderzoek over dragen en afname huilen: Hunziker UA, Garr RG. (1986) Increased carrying reduces infant crying: A randomized controlled trial. Pediatrics 77:641-648.
De afbeelding is een vijfentwintigste dynastie reliëf in de tombe van Montemhet West Bank in Luxor.